Ogrzewanie ogródków restauracyjnych – dlaczego jest tak ważne?
Właściciele restauracji często stają przed koniecznością podjęcia decyzji, jakie rozwiązania zastosować, by ogrzewanie ogródków restauracyjnych było nie tylko korzystne cenowo, ale i skuteczne. Niewątpliwie komfort swoich klientów jest dla nich niezwykle ważny i jest to jeden z wielu elementów, które wpływają na generowanie zysków z ich biznesu. Wcześniej stosowano przede wszystkim technikę, która polegała na rozstawianiu parasoli gazowych w takich przestrzeniach jak tarasy, ogródki piwne czy patio. Z czasem okazało się, że to rozwiązanie nie jest tak wydajne, jak na początku zakładano. Co więcej ich montaż wymagał zastosowania szczególnych środków bezpieczeństwa, a ich eksploatacja okazała się kosztowna. Projektanci rozpoczęli więc poszukiwania innych metod, które staną się świetną alternatywą dla parasoli gazowych. W taki właśnie sposób powstały nowoczesne urządzenia do ogrzewania ogródków restauracyjnych, jakimi są promienniki podczerwieni.
Ogrzewanie ogródków restauracyjnych przy pomocy promienników podczerwieni – zalety
Promienniki podczerwieni nie ogrzewają powietrza, tak jak w przypadku tradycyjnych parasoli grzewczych na gaz. W tym przypadku ogrzewanie ogródków restauracyjnych jest kosztowne, ponieważ ciepłe powietrze, które jest znacznie lżejsze od zimnego, ulatnia się w górę, dlatego otoczenie wciąż pozostaje wychłodzone. Ponadto parasole gazowe nie mają takiego zasięgu, ogrzewają jedynie przestrzeń, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie. To wszystko powoduje, że straty energii są naprawdę duże, a mimo tego efekt końcowy nie jest spektakularny. Promiennik gazowy w użytkowaniu jest więc a ż sześciokrotnie droższy, a emituje o 60% mniej ciepła niż promiennik elektryczny. Ogrzewanie ogródków restauracyjnych przy pomocy promienników podczerwieni są także znacznie bardziej bezpieczne dla osób, które korzystają z miejsc na zewnątrz restauracji parasolach grzewczych znajduje się gaz, który jest łatwopalny, a także nie ma otwartego płomienia. Dzięki temu, że od momentu włączenia, niemal natychmiast rozpoczynają proces ogrzewania, właściciele restauracji mogą zniwelować koszty ogrzewania.
W co najlepiej wyposażyć ogródki restauracyjne?
Ogrzewanie ogródków restauracyjnych powinno być przemyślane, a odpowiednia kalkulacja sprawi, że w łatwy sposób właściciele będą mogli dokonać właściwego wyboru w kwestii metody grzewczej. Ogrzewacze na podczerwień są niezwykle proste w montażu, dlatego też nie ma konieczności zatrudniania specjalistów, by samodzielnie podłączyć urządzenie, które wcześniej przytwierdzimy do ściany. Nie zajmują one także miejsca, co jest szczególnie ważne w mniejszych lokalach, dla których każdy metr kwadratowy jest istotny. Ogrzewanie elektryczne podczerwienią wymaga jedynie dostępu do prądu. Dzięki temu, że nie powoduje emisji dwutlenku węgla ani gazów cieplarnianych jest także bezpieczne dla środowiska. Promienniki podczerwieni nie przestają działać nawet wtedy, kiedy mocno wieje.
Gwarancja na promienniki 36 miesięcy
Dla tego zastosowania gwarancja wynosi 3 lata włącznie z emiterem.